Waarom kiezen wij voor WordPress?
Wat is WordPress?
WordPress is het meest gebruikte CMS systeem ter wereld. CMS, wat is dat nu weer? CMS staat voor Content Managment System, of dus software om je website eenvoudig mee te beheren en aan te passen. Meer dan 70 miljoen websites, of ongeveer 43% van alle websites wereldwijd, en 27% van alle webshops draaien op WordPress. Dat is ergens wel te begrijpen als je bedenkt dat WordPress al sinds 2003 bestaat.
Open source is al een tijdje de nieuwe trend in computerland. Open source betekent dat de volledige code vrij en online beschikbaar is. Iedereen die wil kan kan deze gratis gebruiken. Daarnaast kan je ook suggesties doen over hoe de code te verbeteren. Hierdoor groeit en verbetert open source software veel sneller dan ‘closed source’ software.
Inhoudstabel
- Waarom zou je WordPress gebruiken?
- Wat zijn de verschillende manieren om te bouwen in WordPress?
- Wat zijn de verschillende bouwblokken binnen WordPress?
- Wat kan je allemaal maken met WordPress?
- Wat zijn enkele van de bekendste en grootste websites die op WordPress draaien?
- Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org?
Ontdek het in dit artikel
Waarom zou je WordPress gebruiken?
Open source
Omdat WordPress ‘open source’ is, is de basiscode gratis ter beschikking voor iedereen. Ook ben je als website eigenaar zelf de eigenaar van je eigen website. WordPress is het meest gebruikte systeem ter wereld, waardoor het dus ook heel gemakkelijk aanpasbaar is door andere WordPress experten.
Iedereen die wil kan meebouwen aan WordPress en suggesties doen aan de broncode. Indien deze door de grote WordPress community worden goedgekeurd, worden deze meegenomen bij een volgende update. Daardoor evolueert WordPress heel snel. En hierdoor zijn de mogelijkheden oneindig.
WordPress is flexibel
Het WordPress framework ondersteunt verschillende manieren van ontwikkelen.
WordPress ondersteunt daarnaast standaard heel veel verschillende media types.
Zoals hierboven vermeld is WordPress het meest gebruikte systeem. Hierdoor heeft het ook een heel grote en actieve ontwikkelaars-community. Daardoor bestaan er meer dan 60.000 plugins om eenvoudig je functionaliteiten uit te breiden. Iedereen die wil kan een plugin maken en publiceren. Je laat je wel best begeleiden in jouw plugin-keuzes door een expert die wel nog het bos door de bomen ziet.
WordPress is SEO vriendelijk
WordPress is standaard heel Google vriendelijk gebouwd, en daarnaast ook gemakkelijk uitbreidbaar met tal van SEO features. Daardoor wordt je WordPress site goed gevonden in Google.
Hier maakt WordPress het grote verschil in vergelijking tot vele closed source systemen. Iets wat zeker niet onbelangrijk is.
WordPress is eenvoudig aan te passen
WordPress is niet alleen flexibel voor developers, maar zeker ook voor jou! Door de vele mogelijkheden kunnen we jouw WordPress website zo bouwen dat je hem zelf heel gebruiksvriendelijk en gemakkelijk kan aanpassen. Daarnaast heeft WordPress tal van standaard features die ervoor zorgen dat je geen developer hoeft te zijn om jouw website achteraf eenvoudig aan te passen. Easy as that!
Wat zijn de verschillende manieren om WordPress te gebruiken?
Er zijn verschillende manieren om als developer om te gaan met WordPress:
- Theme based
- Custom build
- Headless
Theme based
Bij theme based ontwikkeling maak je gebruik van een reeds ontwikkelde toolbox. Dat zorgt ervoor dat jouw website sneller ontwikkeld kan worden en vaak flexibeler door jou aangepast kan worden. De mogelijkheden daarentegen zijn wel beperkter.
Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van andere bestaande bouwblokken zoals een pagebuilder.
Custom build
Custom build ontwikkeling is wanneer je zelf van nul een eigen theme schrijft. Dat is wat meer werk, maar dat is heel goed voor de laadtijd op Google. Zoals het woord het al zegt is echt alles mogelijk bij custom build. Kortom, een echte enterprise oplossing. Zo kan je bijvoorbeeld je site volledig dynamisch laten aanpassen op basis van input-data. Custom build is uiteraard duurder en het duurt langer om te ontwikkelen dan theme based. Voor de gemiddelde starter tot kmo is dit echter helemaal niet nodig.
Ook een custom build website kan flexibel aanpasbaar gebouwd worden dankzij WordPress. Sinds WordPress 4.8 zijn de mogelijkheden nog uitgebreider dankzij de standaard ‘gutenberg’ editor. Deze is bliksemsnel, en kan modulair uitgebreid worden door onze developers.
Headless
Headless is een variant van custom build, waarbij je WordPress volledig gaat loskoppelen van de front end, of hetgeen jouw bezoeker ziet loskoppelen van hetgeen jouw bezoeker niet ziet.
Zo creëer je een nog performanter systeem, maar kan je toch van de voordelen van het dashboard genieten. Dat is een idealer gegeven als je echt miljoenen bezoekers per maand moet bedienen.
Wat zijn de verschillende soorten bouwblokken binnen WordPress?
- Thema’s
- Plugins
- Widgets
- Custom code toevoegen
Thema’s zijn de basis opbouw van je WordPress website. Ongeacht van hoe je website in WordPress gebouwd wordt zal deze altijd in een thema gegoten zijn.
Plugins zijn bouwblokken die de functionaliteiten uitbreiden. Ze kunnen eenvoudig aan (bijna) elke theme gekoppeld kunnen worden. Er zijn zo’n 58.000 verschillende plugins beschikbaar. Sommige zijn gratis, en sommige betalend.
Iedereen die wil kan een plugin bouwen en lanceren, met weinig restricties. Hou er dus zeker rekening mee dat niet alle plugins even goed zijn voor je websites. Handle with care!
Widgets zijn bouwblokken die we beperker kunnen inzetten, bijvoorbeeld in een ‘sidebar’. Widgets kunnen custom toegevoegd worden, of via een plugin.
Custom code toevoegen doe je meestal op thema niveau. Je kan je website ‘enhancen’ met verschillende programmeertalen. Van server-side talen zoals PHP tot client side talen zoals JavaScript, HTML en CSS.
Wat kan je allemaal maken op basis van WordPress?
Je kan eigenlijk zowat alles bouwen op WordPress. Er bestaan dan ook meerdere elegante oplossingen voor elk probleem. We sommen er graag enkele op:
- websites
- blog
- forum
- webshops via woocommerce
- membership website
- ecourse platformen
- je custom applicatie aanpasbaar maken via WordPress
- …
Wat zijn enkele van de bekendste en grootste websites die op WordPress draaien?
WordPress is niet enkel geschikt voor kleine websites, ook websites met miljoenen bezoekers per maand kunnen perfect draaien op WordPress. Onderstaand alvast enkele grote websites of bekende merken die kozen voor WordPress:
- The White House – whitehouse.gov
- The New York Times – nytco.com
- Het Microsoft blog – news.microsoft.com
- Het Playstation blog – blog.playstation.com
- Mercedes Benz – www.mercedes-benz.com
- Group Renault – group.renault.com
- The Walt Disney Company – thewaltdisneycompany.com
- De officiële website van Zweden – sweden.se
- Wired – wired.com
- TechCrunch – techcrunch.com
- MTV zender – MTV.com
- Vogue – vogue.com
- Sony Music – sonymusic.com
Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org?
Let op. Verslik je niet in het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com. Bij WordPress.com gaat het namelijk niet om het CMS waarover het in deze blog gaat.
WordPress.com is een closed source variant gebaseerd op WordPress. WordPress.com is gebouwd door Automatic, een Amerikaans miljardenbedrijf dat vanaf het ontstaan van WordPress dicht bij de ontwikkelingen van het platform stond. In een latere fase hebben ze WordPress.com ‘geforked’ van de open source variant. Het lijkt dus erg op WordPress, maar heeft minder mogelijkheden en komt met een abonnement.
WordPress.org is dus de open source en gratis variant, of beter gekend als de community variant.
Al die opties, voor wat moet ik kiezen?
Wij kennen WordPress op ons duimpje. We zijn er elke dag mee bezig, zelfs buiten ons werk, aangezien ook enkele van onze hobby’s op WordPress draaien.
Kom gerust eens langs voor een koffie of een verfrissend drankje, dan bekijken we samen wat het best bij jouw bedrijf past.